Aluminium roest

Geplaatst op 05-07-2022

Heb je ooit gehoord dat aluminium niet roest? Als dat zo is, moeten we u nu helaas teleurstellen - want roest kan onder bepaalde omstandigheden ook vat krijgen op aluminium. Lees hier wanneer en waarom roest kan optreden op aluminium. Heb je ooit gehoord dat aluminium niet roest? Dan moeten wij u helaas teleurstellen - want onder bepaalde omstandigheden kan roest ook vat krijgen op aluminium tuinmeubelen.

Wanneer en waarom roest aluminium?

Tenzij aluminium is gepoedercoat, geanodiseerd of geverfd, oxideert het kale oppervlak in de frisse lucht. Hierdoor ontstaat er een laag aluminiumoxide, die zeer dun om het materiaal heen is. Deze laag wordt zelden groter dan 4 nanometer en is daarom niet zichtbaar voor het blote oog.

Andere metalen doorlopen een soortgelijk proces wanneer ze in contact komen met zuurstof. In het geval van ijzer wordt deze oxidelaag ook wel ijzeroxide of roest genoemd. Hier blijft de laag echter groeien en zorgt ervoor dat het op een gegeven moment als roest wordt ervaren.

De oxidelaag heeft voor aluminium een ​​andere betekenis dan voor ijzer. Het beschermt het onderliggende materiaal tegen weersinvloeden en draagt ​​zo bij aan de levensduur van aluminium. Het is daarom ook uitermate belangrijk dat het aluminium in een pH-neutrale omgeving blijft. Als de pH-waarden fluctueren, kan de oxidelaag uit de hand lopen. De kleinste roestdeeltjes die in de lucht zitten, kunnen bezinken en zich verspreiden.

Het resultaat is roest op aluminium.

Wij raden daarom aan om voor uw tuinmeubelen gecoat, gelakt of geanodiseerd aluminium te gebruiken. De beschermende laag beschermt het materiaal tegen elke vorm van afzetting. Hoe roest op aluminium te voorkomen? Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat onbehandeld aluminium aanwezig is in een consistente, pH-neutrale omgeving. Gebruik daarom bij het reinigen van aluminium geen zure of alkalische reinigingsmiddelen. Deze tasten de oxidelaag aan en bevorderen roest.

Om te voorkomen dat schadelijk ijzeroxide aan het aluminium hecht, mag je nooit poetslappen gebruiken die je net hebt gebruikt om staal, ijzer of andere metalen voorwerpen schoon te maken. Houd er rekening mee dat de kleinste roestdeeltjes lang op de doek kunnen blijven zitten. Was de doek grondig uit, of beter nog, gebruik je eigen poetsdoek voor aluminium voorwerpen. Plaats uw aluminium meubelen ook nooit in de buurt van andere metalen zoals koper en ijzer. Vocht kan anders leiden tot zogenaamde contactcorrosie. Een lage elektrische spanning die in de buurt van dergelijke metalen ontstaat, veroorzaakt een chemisch effect op de oxidelaag.

Wanneer u uw aluminium tuinmeubelen opbergt, mag deze ook niet in contact komen met vochtig of vuil hout. Schommelingen in de luchtvochtigheid in de directe omgeving van het aluminium kunnen ervoor zorgen dat de oxidelaag op bepaalde plaatsen poreus wordt. Het materiaal is niet meer volledig beschermd.

Hoe roest op aluminium te verwijderen?

Waar citroen- of azijnzuur vaak gebruikt wordt op ijzer en andere metalen om roest aan het oppervlak te verwijderen, kunnen we je hier voor aluminium maar beperkt advies over geven. Omdat het aangetaste oppervlak van het aluminium extra wordt beschadigd door het zuur. Hoewel oppervlakkige roest gemakkelijk kan worden verwijderd met de ruwe kant van een keukenspons of een microvezeldoek, zal nieuwe, hardnekkigere roest zich snel verspreiden naar het aluminium.

U kunt dit voorkomen door tijdens het reinigingsproces het oppervlak herhaaldelijk te reinigen met gedestilleerd water. Dit zorgt voor een zuur-base balans en voorkomt dat de roest zich opnieuw verspreidt. Zo kan de opbouw van een natuurlijke oxidelaag die het aluminium beschermt, worden bevorderd. Dit beschermt het materiaal op lange termijn tegen roesten.