Alweer Kapot

Geplaatst op 22-07-2022

Iedereen kent wel iemand die altijd zijn telefoonscherm breekt, of misschien herken je jezelf hier wel in. Als je je telefoon laat vallen, is er eerst dat korte besef moment waarop je je hart vasthoudt. Vervolgens blijft het spannend om het toestel om te draaien en te kijken of het scherm nog heel is. De keren dat deze nog heel is kan je dag niet meer stuk, maar op het moment dat je de iPhone omdraait en ziet deze deze naar de filestijnen is is je dag gelijk stuk. Net als je telefoon. Mocht je het kapitaal hebben kan je deze direct naar de dichtbijzijnste telefoonwinkel brengen en het scherm laten repareren. Maar als je wat krapper bij kas zit, zoals de meeste studenten, zijn de kosten om een scherm te laten repareren een rib uit hun lijf. Gelukkig bestaan er stores als ´Black Repairs´, waar een thuisreparateur het werk doet. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Daarnaast zou er ook overwogen kunnen worden om het werk zelf te doen. Het repareren van een scherm is namelijk niet heel erg ingewikkeld. Echter komt er wel een risico bij kijken, mocht het namelijk fout gaan dan zal je toch echt jezelf meer in de nesten werken. Met een reparateur het werk laten doen dek je je in tegen fouten gemaakt tijdens de reparatie. Nou kan je je afvragen wat er fout kan gaan bij het vervangen van het scherm. Vanaf de iPhone X is het grootste risico het beschadigen van de flex kabel die vast zit aan het scherm die verantwoordelijk is voor de oorspeaker en een aantal Face-ID componenten. Mocht je deze flex kabel, of componenten van de Face-Id module beschadigen, wat relatief eenvoudig te doen is. Dan zal het laten repareren van deze componenten erg duur zijn aangezien dit werk is voor specialisten. Het advies van mijn kant af, als reparateur zijnde, is dan ook of erg voorzichtig te werk te gaan. Of naar een thuis reparateur in de buurt. 

Breken voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Als je een grote kluns bent, dan zal het lastig zijn om de eerste tip op te volgen. Maar deze eerste tip is toch echt voorzichtiger zijn. Vaak uit laksheid komt een telefoon ten val terwijl dit eenvoudig te voorkomen zou zijn. Een andere mogelijkheid is een tank van een hoesje aan te schaffen, zoals een Otterbox. Deze hoesjes zijn speciaal gemaakt voor deze lompe mensen, een scherm breken met één van deze hoesjes is toch echt wel heel erg knap. Ook het barsten van de achterkant kan hiermee voorkomen worden. 

Scherm laten maken

Als het scherm dan echt gebroken is, zal het scherm gemaakt moeten worden. Zoals eerder genoemd is een thuis reparateur geen goede optie. Ook is het mogelijk om voor een nieuw toestel te gaan, dan is mijn persoonlijke advies voor een refurbished iPhone te gaan. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar ook goed voor je portemonnee.